Het Nieuwe Instituut heette u vanaf 16:00 uur van harte welkom bij de opening van vier tentoonstellingen. Elke tentoonstelling had een eigen programma:
1:1 Stijlkamers by Andreas Angelidakis
16:15 – 16:35 Gesprek tussen kunstenaar en ontwerper van de installatie Andreas Angelidakis en moderator over de opzet van en de ideeën achter de installatie. De voertaal van dit gesprek is Engels.
16:45 – 17:05 Gesprek tussen Paul Spies (directeur van Amsterdam Museum) en Guus Beumer (directeur Het Nieuwe Instituut) over de stijlkamers en waarom het instituut ze weer wil tonen.
Plastic, Promises of a Home-made Future
16:15 – 16:30 Korte rondleiding door de tentoonstelling met curator Tal Erez.
16:45 – 17:15 Gesprek tussen ingenieur-kunstenaar en verwoed plastic-verzamelaar Philippe Decelle en curator Tal Erez over hun fascinatie voor plastic en de wondere wereld van plastic. De voertaal van dit gesprek is Engels.
Huis Sonneveld2
16:15 – 16:45 Gesprek tussen veelzijdig ontwerper Petra Blaisse (ontwerper van de interventie in Huis Sonneveld), Matthew Stadler, schrijver en fellow van Het Nieuwe Instituut, en Robert Thiemann, editor-in-chief van Frame magazine, over ontwerpen aan interieurs en het belang van het interieur.
17:00 – 17:15 Korte rondleiding door de tentoonstelling door conservator Hetty Berens
Let op, er is een gelimiteerd aantal plaatsen beschikbaar voor de rondleiding!
Verrassende Vondsten uit de collectie #3: Nederland bouwt in baksteen
16:15 – 16:30 Korte rondleiding door de tentoonstelling met curator Alfred Marks.
16:45 – 17:15 Openstelling Bouwplaats sauna met verwarmd zand, een draaiende baksteen-vergruizer en een interactieve performance.
Op het Dek kon jong en oud gedurende de gehele middag experimenteren met 3D-printpennen (een 3D-printer van handformaat), volop bouwen met speciale LEGO-stenen en nieuwe educatieve iPad-apps uitproberen.
Omstreeks 17:30 uur was er een performance die speciaal voor de opening is ontwikkeld, waarna directeur Guus Beumer de tentoonstellingen met een korte speech formeel opende. Hierna kon u op eigen gelegenheid alle tentoonstellingen bekijken en onder het genot van een hapje en drankje met elkaar bijpraten.
In de tentoonstellingen bouwden studenten van de Universiteit van Amsterdam door aan een stijlkamer, begeleidde Perpetual Plastic Project u in het zelf omvormen van plastic afval tot opnieuw printbaar filament, werden er doorlopend massages gegeven in de speciale massagesalon en kon u met eigen ogen de interventie van Petra Blaisse in Huis Sonneveld bewonderen (let op: wegens beperkte capaciteit wordt gewerkt met tijdslots).